Relația mea cu carnea de miel.
Primele mele amintiri cu carnea de miel nu sunt neapărat unele foarte plăcute. La noi în casă se mânca o singură dată pe an carne de miel, de Paște.
Țin minte că bunica făcea mielul la tavă, cu mult usturoi. Copil fiind, nu apreciam acel gust puternic pe care carnea de miel îl are în comparație cu alte tipuri de carne cu care eram eu obișnuită.
Nu am mai mâncat miel multă vreme, pur si simplu îl ocoleam. Îi făcusem un sertăraș în creier și-l catalogasem drept o carne care nu îmi e pe plac.
Într-o zi, fiind la un restaurant grecesc, am gustat din farfuria unei prietene. Lăuda atât de mult mielul pe care îl mânca, încât m-a făcut curioasă. După ce am gustat, am înțeles că toate laudele acelui miel erau justificate. Mi-a plăcut atât de mult ceea ce am gustat încât am revenit și cu alte ocazii la acel restaurant, doar pentru a putea mânca miel. Desigur, gusturile evoluează împreună cu noi. De atunci mi s-a deschis apetitul pentru carnea de miel și nu doar că nu ocolesc carnea de miel, ci o și comand când o văd prin meniuri.
Am să derulez povestea pe repede-înainte până în 2017, chiar de Paște. Mi-am vizitat familia și le-am propus să mă ocup eu de tot ceea ce înseamnă prepararea mielului, nu pentru că aș fi mai pricepută decât mama sau decât bunica într-ale bucătăriei, ci pentru a le ajuta și pentru a le degreva de această responsabilitate.
Sunt un om curios și curajos când vine vorba de mâncare. Nu mi-este teamă să încerc rețete noi și-mi plac alăturările de ingrediente neconvenționale. Totuși, fiindcă familia mea nu trebuia să-mi fie cobai chiar la masa de Paște, am ales o rețetă îndrăzneață, dar totuși cu ingrediente pe care știam că le mănâncă toată lumea.
Doream ca mielul să fie foarte fraged, așa că l-am lăsat mult la cuptor. Dacă doriți să încercați această rețetă, trebuie s-o planificați din timp și să nu vă grăbiți, altfel rezultatul nu va fi cel așteptat. Veți vedea, e foarte ușor de realizat, doar că necesită destul de mult timp de stat în cuptor.
Rețeta de miel la cuptor cu sos de chilli dulce și rozmarin
Ingrediente:- în jur de 2 kg carne de miel
- 6 -7 rămurele rozmarin proaspăt
- 6 căței usturoi
- un pahar vin roșu
- o sticlă de sos de chilli dulce
- ulei de măsline
- sare și piper proaspăt măcinat
Primul pas pe care l-am făcut a fost să pornesc cuptorul. L-am setat la 140 de grade.
Am pus mielul într-o tavă și l-am crestat. Am rupt fiecare rămurică de rozmarin în jumătate și am băgat câte o jumătate de rămurică în crestele pe care le făcusem.
Apoi am stropit tot mielul cu ulei de măsline și l-am asezonat cu sare și piper proaspăt măcinat.
Am turnat și paharul de vin direct în tavă și am adăugat și cățeii de usturoi.
După ce s-au scurs cele 3 ore, am scos folia de aluminiu și am scos toate rămurelele de rozmarin din carne. Am turnat toată sticla de sos de chilli dulce peste carne, asigurându-mă că sosul este distribuit pe toată carnea.
Fără a mai acoperi tava, am băgat-o înapoi la cuptor pentru o oră și jumătate. În mod normal, după o oră și jumătate, carnea ar trebui să fie rumenă. În caz că nu s-a rumenit suficient, puteți să o mai lăsați încă jumătate de oră în cuptor. Nu vă sfătuiesc să o lăsați mai mult de atât, deoarece se va usca.
După ce am scos mielul din cuptor, am scurs sosul din tavă într-o sosieră.
Pe lângă miel, am făcut o garnitură de cartofi piure. Noi am turnat sosul peste cartofi și a fost un deliciu. Salata pe care am făcut-o o găsiți dând click aici.
Am mâncat cu toții din miel, inclusiv bunica mea, care preferă gusturile clasice. Pe lângă că este o rețetă ușoară, este și extrem de gustoasă. Carnea a ieșit exact cum mi-am dorit: fragedă și se dădea jos de pe os cu ușurință.
Chiar dacă în mod tradițional nu obișnuim să mâncăm carne de miel decât de Paște, aceasta este o rețetă pe care ați putea să o încercați de-a lungul întregului an, căci va fi apreciată cu siguranță.
Închei cu pozele cu rezultatul final. Vă doresc poftă bună! :)
Comentarii
Trimiteți un comentariu